Andere namen
Ethaanzuur
Waterstofacetaat
Azijn (verdunde oplossing)
Molaire
massa |
60,0
g/mol |
Smeltpunt |
17 °C |
Kookpunt |
118 °C |
Dichtheid |
1,05
g/mL |
Oplosbaarheid in water |
In alle verhoudingen mengbaar met water |
Bereiding
1. Grote hoeveelheden azijnzuur (het belangrijkste van alle carbonzuren) worden geproduceerd uit goedkope alcoholische dranken (voornamelijk overproducties van wijn). Dit gebeurt door azijnzuurgisting: de ethanol wordt daarbij in aanwezigheid van zuurstofgas door toedoen van azijnzuurbacteriën omgezet in ethaanzuur.
CH3CH2OH + O2 CH3COOH + H2O
2. Uit methanol en koolstofmonoxide met behulp van een katalysator Rh,I2 bij 180 °C en 30 tot 60 bar. Dit Monsantoproces geeft opbrengsten tot 99%.
3. Uit aceetaldehyd door oxidatie aan de lucht met behulp van mangaan-, kobalt en chroomzouten.
1. Industrie Zuiver azijnzuur is een belangrijke grondstof in de polymeerchemie waarbij celluloseacetaat en polyvinylacetaat gemaakt worden voor onder meer synthetische vezels, plastics en lijmen. Azijnzuur wordt in de textielververij en -drukkerij als aanzuringsmiddel van kleurstofoplossingen gebruikt. Zouten en esters van azijnzuur heten acetaten. Esters van azijnzuur worden gevormd door reactie met alcoholen, bijvoorbeeld: CH3COOH + C2H5OH Azijnzuuresters worden vooral als oplosmiddel aangewend en voor de bereiding van geneesmiddelen (bijv. Aspirine).
|
2. Voeding Tafelazijn is een oplossing van 4 tot 8 massa-% azijnzuur in water, die in de keuken gebruikt wordt wegens zijn zure smaak en zijn conserverende werking (bijv. augurken op azijn). Azijnzuur en sommige acetaten worden gebruikt als smaakstof, conserveermiddel of regelaar van de zuurheidsgraad in de voedingsmiddelenindustrie. Dit zijn: E 260 (azijnzuur), E 261 (kaliumacetaat), E 262 (natriumacetaat), E 263 (calciumacetaat). |
In het menselijk lichaam komt azijnzuur voornamelijk gebonden aan het Co-enzym A (CoA) voor, een stof die uitermate belangrijk is voor veel biochemische processen. Daarnaast vormt azijnzuur met choline de ester acetylcholine, een zeer veel voorkomende en belangrijke neurotransmitter. Het azijnzuur dat bij de biochemische processen vrijkomt, wordt doorlopend hergebruikt.
Azijnzuur komt ook voor in bepaalde bacteriën, in sommige planten en veel vruchten.