Registreer nu! - Avondlezing: Voedselverwerking: vloek of zegen? (15 mei 2025, BRUCEFO, Anderlecht)


 
KVCV Jong-KVCV
 
Voedselverwerking: vloek of zegen?
 
door Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven)
 
Beste,

De werkgroep voeding van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging heeft als doel de academische wereld, de industrie, het onderwijs en de maatschappij dichter bij elkaar te brengen rond de thema’s chemie en voeding.

Op donderdagavond 15 mei vertellen Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven) ons alles over de de verwerking van ons voedsel.

Ook nu is er ruimte voor netwerken voorzien bij een hapje en een drankje.

Inschrijven kan via onze website. Meer informatie vindt u hieronder.

 

Abstract
Elk voedingsproduct dat we consumeren wordt gekenmerkt door een reeks eigenschappen die we als consument al dan niet appreciëren: producthoudbaarheid; sensorische eigenschappen; gezondheidspotentieel, gebruikersgemak, etc. Deze eigenschappen zijn het resultaat van de strategische beslissingen die de producent in de productie van het voedingsproduct heeft gemaakt. Dit verhaal begint bij de keuze van de grondstoffen of ingrediënten die worden gebruikt, hetgeen we ‘voedselformulering’ noemen. Daarnaast heeft bijna elk voedingsproduct dat we in de supermarkt vinden, enige vorm van ‘voedselverwerking’ ondergaan. Dat kan van variëren van het simpel wassen of sorteren van groenten en fruit, tot een reeks van verwerkingsstappen die nodig waren om tot een multi-ingredient voedingsproduct als een maaltijdsoep te komen. In deze lezing willen we uitleggen waarom voedselverwerking niet meer weg te denken is in ons huidig voedselsysteem, maar ook wat valkuilen kunnen zijn. Aangezien voedselverwerkingskeuzes vaak afhangen van voedselformulering en additieven hier ook een rol in kunnen spelen, wordt hier ook op ingegaan. Meer en meer consumenten zijn zich bewust van de relatie tussen voeding en gezondheid. Maar hoe spelen verwerking en formulering hier een rol en hoe kan dergelijke informatie de consument bereiken? Startende van interpretatie van huidige voedingswaarde informatie op typische labels op voedingsverpakkingen, zullen uitdagingen rond gezondheidslabels en classificaties worden geschetst aan de hand van enkele voorbeelden.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Programma
19u15: Ontvangst met broodjes
19u45: Lezing met aansluitend Q&A
21u45: Afsluiting met een drankje

Praktische informatie
Datum: donderdag 15 mei 2025
Aanvangsuur: 19:15 CET
Locatie:  BRUCEFO, Industrielaan 200, 1070 Anderlecht - Brussel
Taal: Nederlands

Bereikbaarheid
Via openbaar vervoer vanaf station Brussel Zuid:
Ofwel: trein S2 richting ’s Gravenbrakel, halte Vorst-Zuid. Vandaar nog 10 minuten te voet
Ofwel: bus 78 (MIVB) richting Humaniteit, halte Bollinckx (1 minuut te voet) of bus 73 (MIVB) richting COOVI halte Internationale laan (5 minuten te voet). Opgelet, de bussen 73 en 78 staan bij de bussen van de Lijn (achteraan)

Via openbaar vervoer vanaf Park en Ride COOVI-CERIA:
Bus 73 (MIVB) richting Zuidstation, halte Internationale laan (5 minuten te voet).

Met de wagen:
Gratis parkeren is mogelijk ter plaatse: parking voor het gebouw of links van het gebouw inrit naar parkeergarages.

Prijs
  • Student, KVCV-lid: €15
  • Student, geen KVCV-lid: €20
  • Niet-student, KVCV-lid : €45
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €75

Registratie
Registratie verplicht: Registreer hier.

 

Over KVCV
KVCV is de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging, een non-profitorganisatie, die de (toekomstige) chemici over heel Vlaanderen samenbrengt.

 
Word lid op https://www.kvcv.be/lidmaatschap en ontvang een ledenkorting op al onze activiteiten. Als lid ontvang je ook 10 keer per jaar ons ledenmagazine 'C2W | Mens Molecule’ thuis in je bus en krijg je onbeperkt toegang tot sciencelink.net, het digitale platform achter het tijdschrift waar je nog meer artikels kan lezen.

Meer informatie: kvcv.be

Volg ons op:

U ontvangt deze e-mail omdat u bent aangemeld op de verzendlijst "Voeding" van de KVCV.  Wijzig uw aanmelding - Afmelden