Het zoete goud ontleed: chemie en imkerij - met (mini)degustatie

29 maart 2017 19:30 – 22:00
Locatie: UGent, Campus Sterre, Krijgslaan 281 S4, Gent, België
Categorie: Jong

Spreker: em. prof. dr. Eric Goethals

De lezing start met een korte beschrijving over het leven van de (honing)bijen, de manier waarop de imker zijn bijen verzorgt en hoe de geproduceerde honing geoogst wordt. Vervolgens wordt ingegaan op de diverse producten van de imkerij: honing, bijenwas, propolis, pollen, koninginnengelei en bijengif. Daarbij zal aandacht besteed worden aan de chemische structuur en de samenstelling, en zullen de soms opgehemelde gezondheidseffecten van bepaalde producten (apitherapie) kritisch onder de loep genomen worden.

Een oud zeer bij de handel in bijenproducten is de vervalsing met goedkopere surrogaten. Zo wordt bijvoorbeeld aan honing invertsuiker toegevoegd en wordt bijenwas vervalst met paraffine. Dit is wettelijk verboden, maar voor de consument moeilijk na te gaan zonder het gebruik van gesofisticeerde analytische technieken.

Om te besluiten zal de ecologische problematiek rond de imkerij besproken worden. Bijen leveren niet alleen nuttige producten, ze zijn ook van belang voor de landbouw. Sommige biologen maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de achteruitgang van de bijenpopulaties voor de voedselproductie.

Deze lezing zal plaatsvinden aan de UGent, campus Sterre, S4, auditorium A

Toegang tot de lezing is gratis voor KVCV-leden, Chemica(lumni) leden betalen 2 EUR, anderen betalen 4 EUR (cash of via Payconiq ter plaatse).

De lezing start om 19h30. Na de lezing wordt iedereen uitgenodigd voor een receptie in de wandelgangen.

Inschrijven is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen.

Klik hier om in te schrijven.

 

Activiteit zoeken