|
De chemie achter het bieraroma
door Gert De Rouck, Managing Director Pilot Malting and Brewery - EFBT
Beste,
De werkgroep voeding van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging heeft als doel de academische wereld, de industrie, het onderwijs en de maatschappij dichter bij elkaar te brengen rond de thema’s chemie en voeding.
Op 22 februari 2024 namen Nathalie De Clercq en Stefan Vervliet van Cargill ons mee op een interessante en lekkere reis naar de wonderlijke wereld van de chocolade. 45 deelnemers luisterden geboeid hoe smaak van chocolade tot stand komt en welke chemische processen hiervoor verantwoordelijk zijn.
Bij een hapje en een drankje werd nog volop nagepraat en genetwerkt. Na zuurdesem en chocolade smaken de lezingen naar meer.
Op donderdagavond 23 mei vertelt Gert De Rouck, managing director van de Pilot Malting and Brewery (KU Leuven – campus Gent) ons alles over het bier brouwen en het tot stand komen van het bieraroma. Uiteraard kan een bezoek aan de piloot brouwerij niet ontbreken en met wat geluk kunnen we een brouwsel uit de brouwerij proeven.
Ook nu is er ruimte voor netwerken voorzien bij een hapje en een drankje.
Inschrijven kan via onze website Voor de snelle beslissers kan dit nog tot en met 23 april 2024 aan early bird tarief.
Meer informatie vindt u hieronder.

Abstract
Bier is onmiskenbaar een onderdeel van onze Belgische cultuur en deze biercultuur is ook erkend door Unesco als immaterieel, cultureel erfgoed van de mensheid.
Er zijn in principe maar 4 grondstoffen nodig om bier te brouwen en toch hebben we in België alleen al meer dan 1500 verschillende bieren, elk met een eigen karakter, kleur en geur.
Tijdens deze studieavond zal de weg van grondstoffen naar het finale bier worden voorgesteld, met speciale aandacht aan de rol van de gist. Tal van flavour actieve componenten worden immers door gist aangemaakt en dragen bij aan de aangename, fruitige geuren van bier. Helaas kan gist ook aanleiding zijn van enkele minder aangename geurcomponenten. Het is aan de brouwer om ervoor te zorgen dat deze onaangename geuren nauwelijks geproduceerd worden en dat de aangename geuren op de voorgrond treden. Dit door grondstofkeuze, brouwreceptuur en zelfs door de bouw van de gisttank.
Tijdens deze studieavond zal Gert De Rouck ons meenemen in de boeiende wereld van bier en brouwen. Als Managing Director Pilot Malting and Brewery – EFBT weet hij als geen ander zijn passie voor bier over te brengen. Er zal ook de mogelijkheid zijn tot het bezoeken van de piloot brouwfaciliteiten van de KU Leuven-campus Gent.
Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.
Programma
19u15: Ontvangst met broodjes
20u00: Lezing met aansluitend Q&A
21u30: Afsluiting met een drankje
Praktische informatie
Datum: donderdag 23 mei 2024
Aanvangsuur: 19:15 CET
Locatie: KU Leuven, Campus Gent, Lokaal L226, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
Taal: Nederlands
Bereikbaarheid
De campus Gent van de KU Leuven is vlot bereikbaar met de auto, de fiets en te voet. Parkeren kan op de campus zelf.
De locatie is via het openbaar vervoer bereikbaar via de P4 bus vanaf station Gent-Sint-Pieters. Vervolgens is het nog 500m te voet.
Prijs
Early bird t/m 23 april 2024:
- Student, KVCV-lid: €10
- Student, geen KVCV-lid: €15
- Niet-student, KVCV-lid : €25
- Niet-student, geen KVCV-lid: €40
Tarief vanaf 24 april 2024:
- Student, KVCV-lid: €15
- Student, geen KVCV-lid: €20
- Niet-student, KVCV-lid : €45
- Niet-student, geen KVCV-lid: €75
Alle tarieven bevatten €2 servicekosten. Annuleren met terugbetaling (excl. servicekosten) is mogelijk tot 16 mei 2024 (19u15).
Registratie
Registratie verplicht: Registreer hier.
Over KVCV
KVCV is de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging, een non-profitorganisatie, die de (toekomstige) chemici over heel Vlaanderen samenbrengt.
Word lid op https://www.kvcv.be/lidmaatschap en ontvang een ledenkorting op al onze activiteiten. Als lid ontvang je ook 10 keer per jaar ons ledenmagazine 'C2W | Mens Molecule’ thuis in je bus en krijg je onbeperkt toegang tot sciencelink.net, het digitale platform achter het tijdschrift waar je nog meer artikels kan lezen.
Meer informatie: kvcv.be
Volg ons op:
|