Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt (M/V/X)

Essenscia

essenscia vzw is de werkgeversfederatie die ruim 720 bedrijven groepeert die actief zijn in de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (biotech en farma), een toonaangevende industriële sector in Vlaanderen en België. essenscia vertegenwoordigt en verdedigt de belangen van deze ondernemingen bij de federale en regionale regeringen en overheden, de media en de sociaal-economische partners. In haar advocacy, dienstverlening en communicatie richt essenscia zich op 10 strategische prioriteiten, waaronder het belangrijke beleidsdomein onderwijs en arbeidsmarkt.
essenscia vlaanderen is op zoek naar een polyvalente en dynamische Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt.

U maakt deel uit van het team van essenscia vlaanderen en rapporteert aan de directeur van essenscia vlaanderen.

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt (M/V/X)

Functieomschrijving

Als adviseur onderwijs en arbeidsmarkt zal je binnen het team van essenscia vlaanderen en onder leiding van de directeur nauw samenwerken met de communicatiedienst van essenscia en het paritaire sectorale vormingsfonds Co-valent. Je neemt een ambassadeursrol op voor de chemie en life sciences als aantrekkelijke sector voor jong talent en je bouwt expertise op in onderwijs- en arbeidsmarktgerelateerde thema’s en projecten.

 • Uitstekende contacten onderhouden met alle relevante stakeholders: leden-bedrijven, administraties, kabinetten, sectorale en interprofessionele werkgeversorganisaties, vakbonden, secundair onderwijs, universiteiten en hogescholen, ...
 • De totstandkoming en implementatie van nieuwe Vlaamse regelgeving op het vlak van onderwijs (STEM, duaal leren, modernisering onderwijs, leerkrachtenberoep, …) en arbeidsmarkt (VDAB, kansengroepen, competentiebeleid, digitalisering, …) op de voet opvolgen, met bijzondere aandacht voor de impact en de kansen voor bedrijven in de chemie en life sciences.
 • Simultaan opzetten, beheren en opvolgen van verschillende onderwijs- en arbeidsmarktprojecten in samenwerking met diverse partners met als hoofddoelstelling een betere perceptie van de chemie en life sciences en het aantrekken van talent voor de sector.
 • Vertegenwoordigen van essenscia in diverse beleids- en adviesorganen, sectorale organisaties en bij partners, zodat de belangen en standpunten van de sector inzake onderwijs en arbeidsmarkt op een correcte en gefundeerde manier worden verwoord.
 • Leden-bedrijven inhoudelijk bijstaan bij vragen over onderwijs, arbeidsmarkt, opleiding, rekrutering van medewerkers en employer branding.

Profiel

 • Houder van een masterdiploma. Ervaring in het bedrijfsleven, bij voorkeur in HR, communicatie en/of public affairs, is een pluspunt.
 • Brede interesse in politiek en besluitvorming en een goede kennis (of bereid om deze te verwerven) van het onderwijs- en arbeidsmarktbeleid. Je beschikt over een netwerk in de onderwijswereld en bij de diverse arbeidsmarktactoren, of kan dit op relatief korte tijd snel uitbouwen. Kennis van en voeling met de leefwereld van jongeren is een troef.
 • Sterke communicatieve en creatieve vaardigheden. Vlotte beheersing van het Nederlands, Frans en Engels en bekwaam om voor een publiek te spreken.
 • Ervaring met en/of interesse in relaties met sociale partners en paritair aangestuurde organisaties. Dit vertaalt zich in overtuigend kunnen onderhandelen dankzij een heldere argumentatie.
 • Teamspeler met open en positieve ingesteldheid. Als expert informeer je collega’s met andere expertises over het belang van de activiteiten die je opzet.
 • Stressbestendig, integer en diplomatisch.
 • Zelfstarter die organisatorisch sterk is en simultaan verschillende projecten kan opvolgen met respect voor timings en verschillende belangen van stakeholders.

Aanbod

 • Een dynamische en gevarieerde job bij een van de grootste sectorfederaties van het land
 • Een aangename en collegiale werkomgeving
 • Een voltijds contract van onbepaalde duur
 • Passende verloning en aantrekkelijke extralegale voordelen (o.a. hospitalisatie verzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, mogelijkheid tot telewerken, …)

Meer informatie.

Heeft u zelf een vacature binnen uw bedrijf aan te kondigen? Bekijk hier de mogelijkheden om vacatures te plaatsen.