Would you like to add an event to this list? Simply register your event using this form.
Duurzame melkeiwitten zonder koe, kan het?
Melk maken uit gras is een oude droom van zuiveltechnologen. Lange tijd leek het onhaalbaar. Maar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie, genetische modificatie en precisiefermentatie hebben het dichterbij gebracht.
De Ondernemer schrijft (zie link onderaan): ’Het voornaamste eiwitbestanddeel van melk is caseïne (melk bestaat voor 90 procent uit water en bevat 3,3 procent eiwit, waarvan 80 procent caseïne). Het bedrijf Those Vegan Cowboys wil caseïne gaan produceren. Het proces waarmee dat moet gebeuren is microbiële fermentatie.
Simpel voorgesteld: het gen van een koe wordt in een micro-organisme gebracht zoals een gist of een schimmel. De schimmel ‘leest’ het dna van de koe en wordt aldus geprogrammeerd om eiwit te produceren. De schimmelcultuur wordt in een bioreactor gevoed met gras dat het via fermentatie omzet in eiwit. ,’Je kunt het vergelijken met bierbrouwen. Dat is ook fermentatie’, zegt Van den Tweel, die geboren is op een boerenbedrijf waar koeien nog met de hand werden gemolken. Er komt alleen geen alcohol uit, maar melkeiwit.
Van den Tweel staat aan het hoofd van een laboratorium in Gent dat gespecialiseerd was in het produceren van humane eiwitten met schimmels voor medicijnproductie, waar dit soort technieken al langer gangbaar is. Het lab is opgekocht door Those Vegan Cowboys en omgedoopt tot New Milk Lab, waar 22 medewerkers zich dagelijks bezighouden met de productie van caseïne.’
In C2W live behandelt Van den Tweel de volgende vragen:
- Waarom willen we een alternatieve bereiding van melk-eiwitten?
- Hoe pak je dat aan, duurzame productie van melk-eiwitten en kaas zonder koe?
- Wanneer komen deze procducten beschikbaar op de markt?
Daarbij gaat Van den Tweel ook in op het ontstaan van Those Vegan Cowboys, hun doel en hoe ze dat doel gaan verwezenlijken.
Over de spreker: Na het behalen van zijn PhD in de biotechnologie (1988) aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, trad Will van den Tweel in dienst bij DSM in Nederland. Tijdens zijn 30+ jaar bij DSM bekleedde hij verschillende internationale managementfuncties in Research, Business Development en Business Management. Onder zijn leiding werden meerdere duurzame biobased processen gecommercialiseerd (bijvoorbeeld fijnchemicaliën voor farma, semi-synthetische antibiotica, biobarnsteen en canola-eiwit).
Begin 2020 trad Van den Tweel toe tot Those Vegan Cowboys als projectdirecteur. Die Veganistische Cowboys, is een vernieuwend initiatief van de oprichters van De Vegetarische Slager. Het doel van Those Vegan Cowboys is om op duurzame wijze melkeiwitten en de bijbehorende zuivelproducten te produceren door middel van efficiënte microbiële fermentatieprocessen.’
All Dates
- 2021-10-20 16:00 - 17:00
Powered by iCagenda
