Would you like to add an event to this list? Simply register your event using this form.

 

Chemie Academy: Kunststoffen: bijzondere materialen met een variëteit aan toepassingen

a6b3669d-0fd8-4eda-b0bd-4d5c8da0bb35
Category
Workshop
Date
2022-05-25 14:00 - 17:00
Venue
Universiteit Gent, Campus Sterre, Gebouw S4 - Krijgslaan 281, 9000 Gent

Kunststoffen zijn overal. Ze zitten in de wegwerpbare mondmaskers die je gebruikt om naar school te gaan, in je gsm, in je kleren, in het waterflesje waar je nog net uit dronk, met andere woorden we komen dagelijks met deze onmisbare kunststoffen in contact.

Door de toenemende klimaatproblemen waaronder de opwarming van de aarde, de vervuiling van de atmosfeer en de oceanen, wordt er vaak met de vinger gewezen naar de chemische industrie. Maar in deze workshop willen we jullie het tegendeel bewijzen. Chemie is essentieel én is net de oplossing voor een duurzamere toekomst.

Belangrijk om weten is dat er twee klassen aan kunststofmaterialen zijn, thermosets en thermoplasten. Thermoplasten kan je recycleren maar zijn niet de meest stevige materialen, neem bijvoorbeeld een plastic bekertje. Thermosets aan de andere kant zijn bijzonder stevige materialen, maar kan je helaas niet recycleren. Gelukkig, was er een Franse wetenschapper die een 10-tal jaar geleden een nieuwe klasse aan materialen introduceerde en die dus een oplossing bedacht, zodanig dat die extra stevige thermosets ook recycleerbaar kunnen worden, genaamd vitrimeren.

In deze workshop zullen we zelf een vitrimeer maken en zullen we het thermisch recycleren via een pers. Je zal ook testjes mogen doen met andere kunststoffen zoals polyurethaan, nylon en isomo.

Heb jij ook net als ons, zin in een leuke namiddag, gevuld met leuke proefjes in het labo, die jou een bredere blik op chemie kunnen geven? Schrijf je dan zeker in voor onze workshop!

 
 

All Dates

  • 2022-05-25 14:00 - 17:00

Powered by iCagenda

More events

Visit the website of following organisations to find out about their events:

C2W | Mens & Molecule