Voedselverwerking: vloek of zegen?

18 September 2025 19:30 – 22:30
Location: De Krook, Platteberg 11, Gent, België
Category: Food Chemistry

Door het eerder beperkte aantal inschrijvingen werd deze lezing verplaatst naar 18/09/2025 (oorspronkelijk 15/05/2025) te Gent (oorspronkelijk te Anderlecht).

 

Studieavond met Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven)

Thema

Elk voedingsproduct dat we consumeren wordt gekenmerkt door een reeks eigenschappen die we als consument al dan niet appreciëren: producthoudbaarheid; sensorische eigenschappen; gezondheidspotentieel, gebruikersgemak, etc. Deze eigenschappen zijn het resultaat van de strategische beslissingen die de producent in de productie van het voedingsproduct heeft gemaakt. Dit verhaal begint bij de keuze van de grondstoffen of ingrediënten die worden gebruikt, hetgeen we ‘voedselformulering’ noemen. Daarnaast heeft bijna elk voedingsproduct dat we in de supermarkt vinden, enige vorm van ‘voedselverwerking’ ondergaan. Dat kan van variëren van het simpel wassen of sorteren van groenten en fruit, tot een reeks van verwerkingsstappen die nodig waren om tot een multi-ingredient voedingsproduct als een maaltijdsoep te komen. In deze lezing willen we uitleggen waarom voedselverwerking niet meer weg te denken is in ons huidig voedselsysteem, maar ook wat valkuilen kunnen zijn. Aangezien voedselverwerkingskeuzes vaak afhangen van voedselformulering en additieven hier ook een rol in kunnen spelen, wordt hier ook op ingegaan. Meer en meer consumenten zijn zich bewust van de relatie tussen voeding en gezondheid. Maar hoe spelen verwerking en formulering hier een rol en hoe kan dergelijke informatie de consument bereiken? Startende van interpretatie van huidige voedingswaarde informatie op typische labels op voedingsverpakkingen, zullen uitdagingen rond gezondheidslabels en classificaties worden geschetst aan de hand van enkele voorbeelden.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Sprekers: Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven)

Programma

19u15: Ontvangst met broodjes
19u45: Lezing met aansluitend Q&A
21u45: Afsluiting met een drankje

Plaats

De Krook
Platteberg 11
9000 Gent

Bereikbaarheid

De Krook ligt in het Gentse autovrije stadscentrum, maar is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn ook parkings voor auto’s en fietsen in de onmiddellijke omgeving.

Via openbaar vervoer: met de trein via het station Gent-Sint-Peters is Gent vanuit diverse richtingen gemakkelijk bereikbaar. Van daaruit zijn er verschillende tram- en busverbindingen met halte ‘Zuid’, die op 200 meter van de Krook ligt.

Met de wagen: betalend parkeren is mogelijk in parking Gent Zuid. Andere mogelijke parkings in de omgeving zijn Kouter, Savaanstraat en Sint-Pietersplein.

Met de fiets: er is een gratis overdekte fietsenparking aan de M. Makebaplein.

Prijs

Early bird t/m 18 augustus 2025:

  • Student, KVCV-lid: €10
  • Student, geen KVCV-lid: €15
  • Niet-student, KVCV-lid : €25
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €40

Tarief vanaf 19 augustus 2025:

  • Student, KVCV-lid: €15
  • Student, geen KVCV-lid: €20
  • Niet-student, KVCV-lid : €45
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €75

Alle tarieven bevatten €2 servicekosten. Annuleren met terugbetaling (excl. servicekosten) is mogelijk tot 11 september 2025 (19u15).

 

Koop hier uw ticket

Calendar

Search