Symposium: Onze voeding vroeger en nu

17 November 2017 10:00 – 16:30
Location: Restaurant Hulstkamp, De Keyserlei 23, Antwerpen, België
Category: History and Philosophy of Chemistry

Voeding en geschiedenis…een onverwachte combinatie! Toch kan dit verband ons helpen om de huidige stortvloed aan tegenstrijdige berichten en adviezen over onze voeding te kaderen. Tijd dus om even achterom te kijken en na te gaan hoe en wanneer deze ideeën ontstaan en gegroeid zijn en om even vooruit te kijken.

In de voormiddag bekijken we de voedselcategorieën afzonderlijk.

Met P. Balduck herbeleven wij de ontdekkingstocht naar de samenstelling van ons voedsel en de afgeleide dieetregels, met een nieuw voorstel van indeling. Prof. E. Homburg brengt ons enkele etappes uit de geschiedenis van de proteïnen. Prof. J. Delcour schetst de evolutie van ons inzicht en het belang van voedingsvezels. Kunnen wijzigingen in oliën en vetten helpen het wereldvoedselprobleem op te lossen? T. Van Helvoort vertelt het ons.

De namiddag richt de focus op de ontwikkelingen in de productie en consumptie in verleden en toekomst.

Oude en nieuwe opvattingen over landbouw en voedselvoorziening brengt ons prof. W. Keulemans. Is de mens altijd carnivoor geweest? Welke houding nam hij aan t.o.v. vleesproductie en –consumptie in de loop van zijn bestaan en welke vooruitzichten zijn er? We vernemen het van prof. F. Leroy. Em. prof. M. Van Montagu stond mee aan de wieg van de ggo’s. Hij kent dus als geen ander de evolutie en de toekomstige mogelijkheden ervan.

Deze studiedag zal ongetwijfeld de professionelen en geïnteresseerden uit de voedingssector aanspreken: nutritionisten, diëtisten, medici, onderzoekers, studenten en professoren, wetenschapsjournalisten en uitgevers, enz.

Programma

10u00 Onthaal met koffie

10u30 Verwelkoming en Inleiding “Zij leerden hun volk eten”

Paul Balduck, Voorzitter sectie Historiek (KVCV)

10u50 G.J. Mulder als ontdekker van de proteïnen

Prof. Ernst Homburg, Universiteit Maastricht

11u25 De voedingsvezels gedefinieerd, gisteren, vandaag en morgen

Prof. Jan Delcour, KULeuven

12u00 Olie- en vetmodificatie, scharnierpunt in de voedselvoorziening

Dr. Ton Van Helvoort, Stichting Historie der Techniek, Eindhoven

12u35 Vragen

14u00 Inleiding door de namiddagvoorzitter

Prof. Rob Van Veen, Voorzitter CHG

14u05 Duurzame voeding tot in 2050

Prof. Wannes Keulemans, KULeuven

14u50 Vleesproductie en –consumptie gisteren en vandaag

Prof. Frederic Leroy, Vrije Universiteit Brussel

15u35 GGO’s

Em. prof. Marc Van Montagu, Universiteit Gent

16u20 Vragen

16u30 Einde

Kosten deelname

inbegrepen koffie, broodjeslunch en informatiemap

  • leden van de KVCV en de KNCV (incl. CHG leden): € 35
  • voor niet-leden: € 40

Registratie

Online via dit formulier

Het aantal plaatsen is beperkt

Informatie

Dit symposium is een gezamenlijke organistatie van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV) en Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV)

Voor aanvullende vragen :

Contact in België : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Contact in Nederland : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Routebeschrijving

Restaurant Hulstkamp bevindt zich vlak bij het Centraal Station van Antwerpen