Detectie van nieuwe psychoactieve substanties: een uitdaging voor het toxicologisch laboratorium

17 April 2018 19:00 – 22:00
Location: UGent, Campus Sterre, Auditorium A, Gent, België
Category: Young

Spreker: Prof. Dr. Christophe Stove (Laboratorium voor Toxicologie)

“Plant food”, “bath salts”, “spice”, “fentalogs”: het zijn maar enkele voorbeelden van omschrijvingen van stoffen die deel uitmaken van de nieuwste trend in middelenmisbruik, de zogenaamde nieuwe psychoactieve substanties (NPS). Dit zijn stoffen die, net zoals de conventionele drugs, inwerken op aangrijpingspunten in de hersenen en zo een ‘psychoactief’ effect teweegbrengen, dat bewustzijnsonderdrukkend, stimulerend dan wel desoriënterend kan zijn – of zelfs een combinatie van deze effecten. De laatste jaren is er een enorme proliferatie geweest van dergelijke NPS: honderden nieuwe componenten werden geïntroduceerd op de drugsmarkt. In veel gevallen betreffen dit varianten van bestaande drugs, speciaal ontwikkeld om bestaande wetgeving of detectiemethoden te omzeilen. Soms zijn het ook compleet nieuwe substanties. Deze recente trend in druggebruik is niet alleen gevaarlijk – er is immers geen informatie over de toxiciteit van de nieuwe verbindingen bekend – maar stelt ook het toxicologisch laboratorium voor nieuwe uitdagingen. Immers, hoe detecteer je een stof waar je zelfs het bestaan niet van kent? Deze lezing zal een overzicht geven van de soorten NPS, schetsen welke problemen er met deze substanties gepaard gaan en zal duiden welke technieken kunnen worden aangewend om deze stoffen op te sporen.

Toegang tot de lezing is gratis voor leden van KVCV, leden van Chemica betalen € 2 en anderen betalen € 4 (ter plaatse cash of payconiq).

De lezing start om 19h00 en gaat door in auditorium A van gebouw S4, campus Sterre, Krijgslaan 281, Gent, België. Na de lezingen nodigen we u graag uit voor een receptie in de wandelgangen.

Registratie is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen. Klik hier om te registreren.

Search an event