Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

 

Haagse Internationale Open Dag - Bezoek de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)

hid-2016-1240px-msztcmbpwc2iecwnxrobgq1dwl1ktfkv8h7dbcyfdg
Categorie
Opendeurdag
Datum
2017-09-24 11:00 - 17:00
Locatie
Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) - Johan de Wittlaan 32
2517 JR Den Haag, Nederland

Bezoek tijdens de Internationale Open Dag de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) – winnaar van de Nobelprijs van de Vrede 2013 voor haar inspanningen de wereld te ontdoen van chemische wapens – te leren over chemische wapens, dat we moeten samenwerken om chemische wapens te elimineren, en hoe u daarin kunt helpen.

Sarin, VX, zwavel mosterdgas en chloor klinken als bekende materialen die worden gebruikt in chemische wapens. Aanvallen met chemische wapens uit de vorige eeuw op plaatsen als Leper, Halabja, Irak, en Sardasht, Iran. Aan deze tragische lijst kunnen de locaties Ghouta, Syrië, worden toegevoegd. Zij zijn getuigen van de pijn toegebracht in deze eeuw.

Om deze gevaarlijke trend te keren en om voorraden van chemische wapens over de hele wereld uit te roeien, is het Verdrag Chemische Wapens (CWC) opgesteld. Op 29 april 1997 werd het verdrag juridisch bindend voor de eerste 65 landen die zich erbij hadden aangesloten. Op datzelfde moment werd de OPCW geboren als de entiteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op de volledige uitvoering van het verdrag, dat vaak wordt beschouwd als de meest succesvolle ontwapeningsverdrag in de geschiedenis. Op dit moment zijn er 192 landen aangesloten bij het Verdrag Chemische Wapens. Nog slechts vier landen moeten zich er nog bij aansluiten en dan is er een wereldwijde dekking.

Het doel van het OPCW is chemische wapens permanent uit te roeien door de bestaande voorraden te vernietigen en de hernieuwde opkomst van dergelijke wapens te voorkomen. Meer dan 90 procent van de OPCW opgegeven chemische wapens zijn tot nu toe aantoonbaar vernietigd.

OPCW voert regelmatig wereldwijd inspecties uit bij chemische industriële installaties, die chemicaliën produceren die kunnen worden gebruikt bij de productie van verboden wapens. Door te werken met de wetenschappelijke gemeenschap bevordert het OPCW ook het vreedzame gebruik van de chemie.

Het beleid voor chemische ontwapening wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Zoals blijkt uit rapporten uit Irak en Syrië, chemisch terrorisme is nu een verontrustende realiteit, door aanspraak te maken op de levens van vele onschuldige slachtoffers. OPCW is in toenemende mate betrokken bij de bestrijding van deze groeiende bedreiging.

Kom ons bezoeken op de Internationale Open Dag! We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen.

Programma

OPCW zal haar deuren openen voor het publiek tussen 11:00-17:00 uur.

Er zijn geen vaste rondleidingen. Bezoekers kunnen zolang blijven als ze willen en kunnen zelf bepalen welke activiteiten ze willen doen. Onder leiding van OPCW-inspecteurs krijgen bezoekers de unieke kans om chemische wapens detectie-apparatuur te hanteren en de uitrusting van een inspecteur te passen. Bezoekers kunnen ook een blik werpen op de Nobelprijs voor de Vrede, die OPCW won in 2013, en kijken naar korte films over mensen wier levens zijn beïnvloed door chemische wapens.

Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een presentatie van OPCW- deskundigen over de soorten en effecten van chemische wapens en wat er gedaan wordt om ze permanent te elimineren. Deze presentatie zal worden gehouden in het Engels, maar ook een aantal keer in het Nederlands.

 
 

Alle datums

  • 2017-09-24 11:00 - 17:00

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

C2W | Mens & Molecule