Welkom bij Sectie Kekulé

Al dertig jaar biedt de Kekulé-cyclus een tweejaarlijkse reeks lezingen aan over visionaire thema’s in wetenschappen en technologie. Hiervoor doen de organisatoren een beroep op internationaal gerenommeerde sprekers uit de academische en de bedrijfswereld. De Kekulé-cyclus bevordert inzicht, reflectie en dialoog en creëert een ontmoetingsplaats voor studenten, academici en professionelen uit onderzoek, onderwijs en industrie.

Kekulé-cyclus XVIII “Solutions for global challenges”

De transitie naar een koolstofarme economie en maatschappij zien we vandaag als een van de belangrijkste globale uitdagingen. Dit stelt hoge verwachtingen aan het beleid. We rekenen op nieuwe technologieën, die processen duurzaam en circulair kunnen maken. In deze Kekulé-cyclus focussen we op innovaties die deze transitie bevorderen.

We gaan in op de vraag hoe we de waarde van grondstoffen en materialen zoveel mogelijk behouden en daarbij afval en milieu-impact minimaliseren. Welke stappen hebben we nodig om in de komende decennia zowel de burger als de industrie van duurzame energie te voorzien?

Voor de chemische industrie gaan we in op het thema Industrie 4.0 met nieuwe technologie en artificiële intelligentie. Waar liggen hier de opportuniteiten en welke impact hebben die op het werk van de toekomst?

We kijken naar grensverleggende technologieën zoals CRISPR-Cas voor de biotechnologie, het MYRRHA-project van SCK-CEN en de protonentherapie voor kankerbehandeling.

Het onderzoek van de ruimte komt aan bod met de ontdekking van nieuwe exoplaneten en verschillende R&D thema’s die voor ruimtereizen of -verblijf cruciaal zijn.

De Kekulé-cyclus sluit traditioneel af met onderwerpen uit de geneeskunde. We focussen op aspecten van het immuunsysteem: vaccinatie, antibacteriële resistentie en de oorzaken van allergie.

Met deze actuele lezingen streeft de Kekulé-cyclus ernaar de bijdrage van wetenschap en techniek aan onze toekomst in beeld te brengen.

Laat u inspireren door de lezingen en discussies en ontmoet de talrijke studenten en professionelen uit onderwijs, onderzoek en industrie, die aan dit forum deelnemen.

Van harte welkom!

Ga naar de website van de Kekulé-cyclus voor alle praktische info, om het programma te raadplegen en om presentaties en abstracts te downloaden.