75 jaar KVCV

75 jaar KVCV in Mens & Molecule

In 2014-2015 vierde KVCV haar 75ste verjaardag. Naar aanleiding van dit rodium jubileum verscheen in Mens & Molecule een reeks artikels over het ontstaan van de vereniging en de bijhorende secties. Klik hieronder voor een integraal overzicht van deze artikels.

PDF

 

Academische Zitting

Tevens organiseerden de KVCV en de vakgroepen chemie aan de Universiteit Gent op zaterdag 18 april 2015 samen een academische zitting aan de Universiteit Gent, de Alma Mater van de eerste voorzitter van de KVCV, prof. Jan Gillis, ererector van de Universiteit Gent. Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, was onder meer te gast om er het Wetenschapsbeleid en STEM-actieplan te kaderen. Wie graag nog eens terugkijkt naar het programma, kan dit hier terugvinden. Een fotoverslag van deze heuglijke dag vindt u hier.

 

Chemieleerkracht van het Jaar

Daarnaast werd er in het kader van 75 jaar KVCV in het secundair onderwijs tijdens het schooljaar 2014-2015 de “Chemieleerkracht van het jaar” verkozen. Deze prijs heeft tot doel nieuwe initiatieven en innovatieve projecten in het chemieonderwijs te stimuleren en zal om de vijf jaar georganiseerd worden.

Een chemieleerkracht in het secundair onderwijs die een aansprekend project, module en/of practicum heeft ontwikkeld en uitgevoerd, of op een bijzondere manier de praktijklessen weet te vlechten in het onderwijs en/of een creatieve manier heeft gevonden om studenten te interesseren voor het vak, wordt uitgeroepen tot ‘Chemieleerkracht van het jaar’.

Op zaterdag 3 oktober 2015 werd Ann De Neef (Sancta Maria Leuven) uitgeroepen tot allereerste Chemieleerkracht van het Jaar. Meer info over de prijsuitreiking en de wedstrijd vindt u hier.

 

Chemie en Filatelie in België

Verder werd er een tentoonstelling rond “Chemie en Filatelie in België” uitgewerkt door de secties Onderwijs & Opleidingen en Jong van de KVCV. Hiervoor werd samengewerkt met Pro-Post, de vereniging die instaat voor de bevordering van de Filatelie in België.

 

Chemie en Wereldoorlog I: een dag in de Westhoek

In het kader van 75 jaar KVCV en 100 jaar Groote Oorlog organiseerde de KVCV op zondag 28 september 2014 met de steun van de stad Ieper een studiedag over de chemie achter deze oorlog. Het programma van deze boeiende dag vindt u hier. Voor een fotoverslag van deze studiedag kan u hier terecht.