Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

 

De (kanker)stamcel: de cel die alles kan?

afbeelding-colinda-scheel
Categorie
Lezingen
Datum
2021-06-16 15:00 - 15:45
Locatie
Online

Wat zijn (kanker)stamcellen en welke rol spelen stamcellen bij het ontstaan en bestrijden van kanker? Die vragen staan centraal in ons volgende webinar op 16 juni met de kersverse Antoni van Leeuwenhoekprijs-winnaar Colinda Scheele. Zij probeert met innovatieve microscopietechnieken een beter beeld te krijgen van kankerstamcellen in borsttumoren. Stamcellen zorgen voor differentiatie van cellen en groei van weefsel, en spelen een nog slecht begrepen rol in tumorgroei. Het is Colinda gelukt om stamcellen te markeren, ze gedurende langere tijd te volgen en zo te karakteriseren. In ons webinar op 16 juni deelt Colinda de inzichten uit haar grensverleggende onderzoek.

Webinar ‘De (kanker)stamcel: de cel die alles kan?
Woensdag 16 juni van 15.00 – 15.45 uur

Een spectaculaire ontdekking in haar onderzoek is dat zelfs als je een tumorsuppressorgen als p53 of BRCA1 muteert en de muis daarmee extreem gevoelig maakt voor borsttumoren, dat slechts 10 tot 20% van de kankerstamcellen uitgroeien tot een tumor. ‘Er moet dus iets in de omgeving van die cel zijn wat ze in bedwang houdt. Misschien de structuur, of bepaalde moleculen die omliggend weefsel afgeeft.’ Het past volgens Scheele in een groeiende overtuiging in het veld van kankeronderzoek dat naast genetische mutaties ook omgevingsfactoren bepalend zijn of een cel uitgroeit tot tumor.

Deze drie vragen worden in ieder geval beantwoord in het webinar:

  1. Stamcellen, wat zijn dat? Hoe definiëren we ze?
  2. Wat is de rol van stamcellen bij het ontstaan van kanker?
  3. Wat is de rol van stamcellen bij het bestrijden van kanker?

Bovendien gaat Colinda in op de microscopietechnieken die zij gebruikt om het gedrag van kankerstamcellen te bestuderen en de nieuwe inzichten die haar studies hebben opgeleverd.

 

Over de spreker
Colinda Scheele is een assistent professor en junior groepsleider bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Katholieke Universiteit Leuven. Colinda rondde haar promotieonderzoek cum laude af aan het Nederlands Kanker Instituut in het lab van Prof. Jacco van Rheenen, waar ze onderzoek deed naar het gedrag van stamcellen tijdens de ontwikkeling van borstweefsel. Voor haar promotieonderzoek ontving zij de Antoni van Leeuwenhoek prijs.

Om de rol van (kanker)stamcellen in tumorgroei beter te begrijpen, startte Colinda in juni 2020 haar eigen onderzoeksgroep met als focus onderzoek naar de rol van stamcellen tijdens het ontstaan van borsttumoren. Haar lab doet dit door gebruik te maken van geavanceerde microscopie technieken waarmee het gedrag van (kanker) stamcellen in levend weefsel gevisualiseerd en bestudeerd kan worden. 

 
 

Alle datums

  • 2021-06-16 15:00 - 15:45

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

Mens & Molecule