Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

Nieuwe toepassingen voor kunststofmaterialen

kunststoffen-3
Categorie
Lezingen
Date
2023-09-20 14:00 - 17:30
Locatie
Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent - Krijgslaan 281, 9000 Gent
Telefoon
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunststoffen in al zijn vormen (plastics, rubbers, composieten) staan centraal in uw leven. Denk aan uw smartphone, contactlenzen en elektrische wagen maar evengoed aan hartstents, mondmaskers, onderdelen van windmolens en isolatiemateriaal. De maatschappij zou verloren zijn zonder al die materialen maar van de andere kant kunnen we niet blind zijn voor het feit dat onze oceanen overspoeld worden door single-use plasticafval.

Om deze materialen te blijven gebruiken, is het dus van cruciaal belang dat we enerzijds hun eigenschappen en anderzijds hun impact op het milieu begrijpen. Hoe kunnen we ze op een duurzame en verantwoorde manier ontwikkelen en hergebruiken? Hoe worden ze toegepast in talloze nieuwe technologieën? Onze opleiding zal u een uitgebreid begrip geven van deze materialen, inclusief hun eigenschappen en verschillende toepassingen in talrijke sectoren. Daarnaast willen we ons enthousiasme delen voor een aantal totaal nieuwe ontwikkelingen op verschillende fronten, gaande van zelfhelende kunststoffen en recycleerbare composieten tot 3D-printen van polymeren en polymere biomaterialen om levende weefsels te creëren voor toepassingen in geneeskunde en farma.

Deze basisopleiding is daarom een unieke gelegenheid om u gedurende drie namiddagen een breed beeld te bezorgen over de vele facetten van kunststoffen gaande van hun materiaaleigenschappen, analyse-, bereidings-, verwerkings- en recyclagemethoden tot hun gebruik als hoogwaardig materiaal in de toepassingen van vandaag en morgen.

 

Doelpubliek

Deze opleiding richt zich onder meer naar beleidsverantwoordelijken, bedrijfsleiders, technici, leerkrachten, wetenschapsjournalisten en personen uit de dienstensector die in hoofde van hun beroep in contact komen met kunststoffen maar hierover een beperkte of geen opleiding genoten of een opfrissing van de materie kunnen gebruiken.

 

Inschrijven

Meer informatie en inschrijven via deze website

 

Les 1: Kunststofmaterialen – Basisconcepten en hun recyclage

Woensdag 13 september 2023 | Filip Du Prez

In de eerste namiddag komen de basisconcepten van kunststofmaterialen en hun recyclage aan bod: Hoe worden ze gemaakt? Waarom zijn het de belangrijkste materialen wereldwijd? Welke types kunststoffen bestaan er? Wat verklaart hun eigenschappen als rubber of thermoset? Hoe kunnen ze duurzaam gerecycleerd worden? Moeten we inzetten op biodegradeerbare of biogebaseerde kunststoffen?

 

Les 2: Vormgeving van kunststoffen voor geneeskunde en farma

Vrijdag 15 september 2023 | Sandra Van Vlierberghe

Tijdens de tweede namiddag maken jullie kennis met de toepassingen van kunststoffen in de medische en farmaceutische industrie. Waarom zijn kunststoffen alomtegenwoordig in medische implantaten? Hoe kunnen we levende weefsels creëren uitgaande van kunststoffen en levende cellen? Hoe kunnen kunststoffen bijdragen tot het reduceren van dierenproeven bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen? Hoe selecteren we het juiste polymeer voor elke medische toepassing (mechanische, biologische en regelgeving criteria)? Welke 3D-printtechnieken kennen hun opmars en waarom? Hoe ontwerpen we kunststoffen om een optimaal printresultaat te bekomen?            

 

Les 3: Nieuwe toepassingen voor kunststofmaterialen

Woensdag 20 september 2023 | Filip Du Prez

Tijdens de derde namiddag komen jullie in contact met een nieuwe generatie van kunststofmaterialen en met materialen die het komend decennium zullen toegepast worden. Hoe kunnen we komen tot recycleerbare composieten die, tot voor, kort als niet-recycleerbaar erkend werden? Wat zijn zelfherstellende kunststoffen en waarvoor worden ze al gebruikt? Hoe kunnen kunststoffen gebruikt worden om onze foto’s op te slaan in een poeder?

 

 
 

Alle datums

  • 2023-09-20 14:00 - 17:30

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

C2W | Mens & Molecule