Duurzame chemie en kunststoffen: een realiteit

28 november 2013 19:00 – 19:00
Locatie: HoGent campus Schoonmeersen, Valentin Vaerwyckweg, Gent, Vlaanderen, België
Categorie: Jong

essenscia, de Belgische federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences trekt al sinds geruime tijd de kaart van duurzame ontwikkeling. Om een duurzame sector in de Belgische economie te blijven, is aandacht voor elk van de 3 P’s (people, planet en prosperity) een must. Er wordt in het bijzonder geïnvesteerd in materialen- en energie efficiëntie, kringloopsluiting, het gebruik van biomassa en organische reststromen als ‘groene’ grondstof voor productieprocessen. Hiervoor zijn ook innovaties op het vlak van chemische processen nodig. De sector investeert niet alleen in duurzamere processen maar ontwikkelt bovendien ook innovatieve oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen. In hun toepassingen dragen duurzame chemieproducten immers bij tot het verbeteren van milieuprestaties, zoals het gebruik van kunststoffen voor het verminderen van CO2uitstoot bij transport, de verbetering van energieprestaties van gebouwen door het gebruik van kunststoffen, de ontwikkeling van wasmiddelen met verminderde milieu-impact, enz.…
Tijdens de uiteenzetting wordt aan de hand van talrijke voorbeelden en data aangetoond waarom de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences een koploper is in duurzame ontwikkeling en hoe de sector al lang niet meer een deel van het probleem is maar oplossingen voor de problemen ontwikkelt.

Spreker: Saskia Walraedt, adviseur duurzaamheid binnen Essenscia Saskia Walraedt : Dr in de scheikunde, richting polymeerchemie aan UGent (1996) en ex-Jong-KVCV-er. Eerder actief bij diverse chemische multinationals zoals onder meer Huntsman en Total in verschillende functies in R&D, technical service en technical marketing en aankoop van chemische grondstoffen. Sinds een vijftal jaar adviseur bij essenscia waar ze onder meer bedrijven begeleidt bij de invoering van de REACH en CLP wetgevingen en sinds vorig jaar senior adviseur duurzaamheid.

De lezing gaat door in auditorium C0.054 in het C-gebouw.

Kostprijs: gratis voor KVCV-leden en 4 Euro voor niet-leden. Particulieren betalen de avond zelf. Studenten HoGent Natuur en Techniek dienen vooraf te betalen via de cel financiën van de faculteit in lokaal C2.59, elke werkdag tussen 08 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur.

Vooraf inschrijven vereist via dit formulier

Activiteit zoeken