Lezing over Schaliegas

28 april 2014 19:00 – 19:00
Locatie: VUB, campus Etterbeek, Pleinlaan 2, Elsene, Brussel, België
Categorie: Jong

Door R.W. (Remko) Kruithof Directeur Public Affairs & Communicatie, ExxonMobil Benelux.

Wat is dat toch, dat schaliegas? Waarom zoveel discussie? Is het echt gevaarlijk, zoals tegenstanders zeggen? Of is het vooral de remedie tegen de economische recessie, zoals wij dat zien in de VS?

Wat betekent het voor de energievoorziening in de wereld? En wat voor Europa ... en België?

Op deze vragen krijgt u een antwoord tijdens de avondlezing op 28 april.

In de Verenigde Staten voltrok zich in de afgelopen jaren een ware energierevolutie. Na de ontdekking van omvangrijke reserves wist schaliegas zich een flink aandeel op de gasmarkt te veroveren.

Dankzij de grootschalige winning van onconventioneel gas werd de VS in korte tijd grotendeels zelfvoorzienend op energiegebied. De lage energieprijzen en de ruime beschikbaarheid van grondstoffen die deze gasrevolutie met zich meebrengen, leiden tot een industriële renaissance in de VS.

Hierdoor wordt de concurrentiepositie van de Europese chemiesector sterk onder druk gezet. Schaliegas toont zich als een ware game changer op geopolitiek vlak.

De vraag naar energie blijft stijgen. De wereldwijde bevolking groeit, en ook de mondiale economische groei zet door. In 2040 zal de wereldwijde vraag naar energie ongeveer 30% hoger zijn vergeleken met 2010; in de ontwikkelingslanden zelfs bijna 65%. De vraag naar aardgas zal in deze periode wereldwijd met ongeveer 65% stijgen en in de ontwikkelingslanden bijna verdubbelen.

De lezing is gratis toegangkelijk voor KVCV-leden, anderen betalen 4 EUR (ter plaatse).

Vooraf inschrijven is niet nodig.

Na de lezingen nodigen we u graag uit voor de receptie in de wandelgangen.

De lezing gaat door in gebouw G1.

Activiteit zoeken